Einde in zicht van sterke prijsstijging vastgoed?


Het aantal verkopen van vastgoed is voor het eerst sinds lange tijd gedaald. Er wordt verwacht dat vastgoedprijzen zullen stabiliseren of zelfs dalen.

Immokantoor ERA Vandille in Sint-Kruis Brugge

Sterke prijsstijgingen sinds coronacrisis

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 zijn de prijzen van vastgoed sterker gestegen dan de jaren ervoor. De oorzaak is te wijten aan een continue stijging van het aantal verkopen van vastgoed per maand. Deze gestegen vraag is toe te schrijven aan lage rentes voor hypotheekleningen en aan vervroegde aankopen om de snelle prijsstijgingen voor te zijn.

Vandaag werd bekend gemaakt dat het aantal verkopen van woningen en appartementen voor de maand februari en maart voor het eerst in een lange tijd gedaald is. Dat blijkt uit de nieuwste Notarisbarometer.

Dit is de stijging van het aantal vastgoedtransacties in België per maand in vergelijking met de vorige maand:

  • Januari 2022: +8,9 procent
  • Februari 2022: -0,4 procent
  • Maart 2022: -1,5 procent

Het is lang geleden dat een dergelijke daling gezien is in de vastgoedmarkt. Door de sterk gestegen prijzen van onder meer brandstof, energie en voeding de laatste maanden vermindert de leningscapaciteit van veel consumenten. Bovendien zijn de rentes voor hypotheekleningen sinds begin dit jaar terug aan het stijgen. Lenen op lange termijn wordt dus ook duurder. Bijgevolg wordt een aankoop van een woning of appartement vaker uitgesteld. Dat verklaart de lagere verkooptransacties in februari en maart.

Het wordt afwachten of dit effect blijvend zal zijn. Wel wordt verwacht dat de vastgoedprijzen zullen stabiliseren of zelfs iets dalen. Dit is een verwachting volgens de wet van vraag en aanbod. Bij een lagere vraag en hetzelfde aanbod zal de prijs dalen. Maar die tendens is momenteel nog niet merkbaar bij de vastgoedprijzen.

Situatie in regio Brugge – Damme – Maldegem

Volgens immokantoor ERA Vandille is de stijging van vastgoedprijzen in de regio Brugge – Damme – Maldegem niet zo groot. De stijging is zelfs iets minder dan de inflatie, die momenteel wel uitzonderlijk hoog is. In West-Vlaanderen is de prijsstijging van huizen sinds begin dit jaar het minst van alle Vlaamse provincies: +4,4%.

ERA Vandille merkt wel een terughoudendheid bij de aankoop van vastgoed. Maar het kantoor benadrukt dat vastgoed nog steeds de meest interessante investering is. Vastgoed behoudt zijn waarde en biedt zekerheid. De beursindexen fluctueren momenteel enorm door de onzekere markten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

ERA heeft een groot netwerk van 128 makelaars in België. Wist je dat dit voormalige ING bankkantoor in Sijsele recent ook verkocht werd door ERA Vandille?

Renoveren is interessant

Begin dit jaar heeft de overheid een BTW-verlaging doorgevoerd van 21% naar 6% voor renovatiewerken aan een woning. Die maatregel is verlengd tot eind 2023. Dit is een compensatie voor de gestegen prijzen van bouwmaterialen. Immokantoor ERA Vandille adviseert dat oudere woningen waarvoor renovatiewerken nodig zijn momenteel een heel interessante aankoop zijn. Bovendien zijn er meer kopers die eerder een instapklare woning verkiezen waardoor de prijzen voor te renoveren woningen nog interessanter worden.

De woning met de witte gevelsteen is een voorbeeld van een te renoveren woning die recent verkocht werd in Sijsele door ERA Vandille:

Wens voor meer buitenruimte

Tijdens de coronacrisis moesten we meer tijd doorbrengen in onze woning of appartement door de lockdownmaatregelen. Een opvallende trend sindsdien is de kleinere vraag naar een rijwoning in de stad of een appartement.

Meer kopers gaan op zoek naar een woning met een grotere buitenruimte. Een tuin biedt speelruimte buiten voor kinderen en de mogelijkheid om te genieten van het mooie weer zonder je te verplaatsen. Kopers willen vaak graag een ruimere woning met een extra kamer. Dit kan een speelruimte zijn voor de kinderen of een thuiswerkruimte. Thuiswerk werd immers lange tijd sterk aanbevolen door de overheid.

Dit is een voorbeeld van een ruime villa met tuin in Lissewege die recent te koop staat:

Bekijk hier het volledige aanbod aan panden dat te koop staat bij ERA Vandille. Uniek op de website is de virtuele tour bij de panden. Daarbij kan je door te klikken en te slepen met de muisaanwijzer of vinger de hele woning rondwandelen!

Immo in jouw buurt

Immokantoor ERA Vandille is gespecialiseerd in de verkoop van huizen. ERA is ook heel bekend van de ERA Open Huizen Dag. Op die dag kan je tal van woningen die te koop staan bezichtigen. Noteer zeker de volgende ERA Open Huizen Dag in je agenda op zaterdag 11 juni.

Neem gerust vrijblijvend contact op met ERA Vandille indien je een pand wil verkopen, aankopen of huren in de streek van Brugge – Damme – Maldegem: