Terugblik met Forward Travel op aanslagen in luchthaven Zaventem


Vandaag is het exact 6 jaar geleden dat ons land opgeschrikt werd door bloedige aanslagen in Brussel. Wij blikken terug met reisbureau Forward Travel en nemen een kijkje in het reisaanbod.

De feiten

In de luchthaven van Zaventem brachten zelfmoordterroristen op 22 maart 2016 twee bommen tot ontploffing in de vertrekhal. Een derde bom die ook voor de luchthaven bedoeld was kwam niet tot ontploffing. Kort hierna ontplofte er ook in het metrostation in Brussel-Maalbeek een bom.

In totaal kwamen 32 mensen om het leven. Honderden anderen raakten gewond. Naast de hoge menselijke tol hadden deze aanslagen ook een grondige impact op de werking van de luchthaven in Zaventem. Vele vluchten moesten uitwijken naar de regionale luchthavens onder andere in Oostende, Deurne en Charleroi. Door de enorm grote schade in de luchthaven van Zaventem duurde het een hele tijd vooraleer deze terug in gebruik genomen kon worden en op volle capaciteit kon draaien. De aanslagen brachten ook extra veiligheidsmaatregelen met zich teweeg die vandaag de dag nog steeds van kracht zijn.

Het proces van de aanslagen zal op 10 oktober 2023 van start gaan. Tien terreurverdachten zullen er zich moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid. Onder de verdachten zijn er bekende namen zoals Mohamed Abrini (de man met het hoedje) en Salah Abdeslam.

Terugblik met reisbureau Forward Travel

Voor reisbureau Forward Travel met kantoren in Sijsele en Dudzele brachten de aanslagen een golf van werk met zich mee. Er konden tijdelijk geen vluchten meer afgehandeld worden via de luchthaven van Zaventem die de grootste is van België met tal van internationale vluchten.

Frederik van Forward Travel licht ons toe dat het vele werk te wijten was door het zoeken naar omboekingen van reeds geboekte vluchten via de luchthaven van Zaventem:

Om klanten die uitkeken naar hun reis en zakenreizen toch te kunnen laten doorgaan waren er in die periode heel wat omboekingen nodig naar andere luchthavens. Er werd hiervoor gewerkt via de regionale luchthavens in Oostende, Deurne en Charleroi. Maar deze hadden ook een beperkte capaciteit en een beperkt aantal bestemmingen. Daarom werden vluchten vooral omgeboekt via de grote luchthavens in de buurlanden zoals Amsterdam, Parijs, Londen en Dusseldorf.

Naast de omboekingen was er ook extra zorg voor klanten die terugkwamen van hun reisbestemming en waarvoor hun vlucht op de luchthaven van Zaventem zou landen. Ook voor hen werd er een oplossing gezocht via andere luchthavens.

Reizen terug mogelijk zonder veel beperkingen

Het zomerse weer deze week wekt bij velen van ons een vakantiegevoel op. De reissector heeft door de strenge coronamaatregelen sinds maart 2020, tijdelijke lockdowns en tijdelijke reisverboden naar bepaalde landen heel zware klappen gekregen. Niemand had gedacht dat het coronavirus zo’n impact zou hebben op onze maatschappij, ons reisgedrag aan banden zou leggen en deze crisis zo lang zou duren.

Bron foto’s: Forward Travel

Gelukkig zijn heel wat coronabeperkingen recent weggevallen wat reizen terug mogelijk maakt. Een Covid Save Ticket is in de meeste gevallen wel nog vereist voor vluchten. Maar het Pessenger Locator Form, vereiste negatieve PCR-test en eventuele andere extra administratie is in de meeste gevallen niet meer nodig. Dagelijks komen er nog bestemmingen bij die geen negatieve PCR-test meer vereisen.

Frederik van Forward Travel geeft toelichting over het reisaanbod:

Ondanks de Russische inval in Oekraïne is reizen binnen Europa naar andere bestemmingen volstrekt veilig. De populaire bestemmingen zoals Spanje en Italië doen het zeker nog steeds heel goed. Maar ook bestemmingen naar het Midden Oosten zijn zeer bevraagd zoals Dubai, Egypte, Jordanië en Oman.

Er worden ook nieuwe bestemmingen uitgetest:

We bieden twee nieuwe bestemmingen aan met Montenegro en Sri Lanka. Cindy van Forward Travel is momenteel op plaatsbezoek in het paradijselijke Sri Lanka. Via onze contacten en door bezoeken ter plaatse stippelen wij reisformules uit. Wij evalueren nieuwe reispakketten ook steeds met klanten die deze geboekt hebben.

Forward Travel is als onafhankelijk reisbureau jouw lokale partner die een reisformule kan aanbieden of uitwerken op basis van de reisbestemming waar je naartoe wil.