Voka en UNIZO duiden op nieuwe uitdagingen


Op woensdag 24 mei sloegen Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en UNIZO West-Vlaanderen opnieuw de handen in elkaar voor de derde editie van #WijZijnWestVlaanderen. De West-Vlaamse ondernemersorganisaties nodigden West-Vlaamse politici en ondernemers uit in de Warande in Brussel.

Deze ontmoeting is een moment om terug te blikken op de huidige legislatuur, maar vooral om vooruit te blikken. Volgens Jef Maeseele, voorzitter UNIZO West-Vlaanderen, voelen ondernemers aan dat er op politiek vlak wat stilstand is terwijl er zoveel uitdagingen zijn. Het gaat onder meer over krapte op de arbeidsmarkt, het dalende onderwijsniveau, de uitdagingen inzake innovatie, de broodnodige investeringen in infrastructuur, de wijzigende kaders rond klimaat- en vergunningenbeleid,…

Bron foto: VOKA: https://www.voka.be/nieuws/west-vlaamse-ondernemersorganisaties-luiden-alarmbel-tijdens-wijzijnwestvlaanderen

Drie aandachtspunten

Veel van onze lokale ondernemers en partners van Handel Samen ervaren ook dat het vinden van werkkrachten één van de grootste uitdagingen is. Daar hangt onze toekomstige welvaart van af volgens VOKA.

De ondernemersorganisaties zien drie cruciale punten waarop het beleid moet inzetten om de economie weer aan te zwengelen:

  1. Een beleid dat onze concurrentiekracht kan versterken, in plaats van die verder te ondergraven. Er moet nu gepraat worden over de aanpassing van de automatische koppeling van de lonen aan de index.
  2. Een beleid dat innovatie nog meer aanmoedigt. Innovatie is tenslotte de katalysator, of sterker nog, de motor van onze economische groei. Durfkapitaal en nieuw ondernemerschap moeten ondersteund worden.
  3. Een beleid dat talent creëert, aantrekt en behoudt. Talent dat broodnodig is om onze ondernemingen en onze economie te laten draaien.

Tijdens 3 opeenvolgende panelgesprekken met West-Vlaamse topondernemers werd die dag dieper ingegaan op de uitdagingen voor West-Vlaanderen.

Met de campagne #WijZijnWestVlaanderen willen de West-Vlaamse ondernemersorganisaties duidelijk maken om werk te maken van de vele uitdagingen en daarvoor de krachten de bundelen.

Meer info

Lees hier het volledige persbericht op de website van VOKA: https://www.voka.be/nieuws/west-vlaamse-ondernemersorganisaties-luiden-alarmbel-tijdens-wijzijnwestvlaanderen