Wielrennen in de regio met Elfstedenronde


Vandaag wordt de Elfstedenronde gereden. Het parcours trekt door het historische Damme, Vivenkapelle en Sijsele richting Brugge waar de aankomst is.

De Euro Shop Elfstedenronde is dit jaar aan de 39ste editie toe. Deze wielerwedstrijd is de negende manche van de Exterioo Cycling Cup. Hiervoor werd er gisteren nog Dwars door het Hageland gereden. Grote namen als Caleb Ewan, Tim Merlier en Fabio Jakobsen zullen aan de start verschijnen in Brugge. Tim Merlier was de winnaar van de afgelopen 2 edities in 2021 en 2019.

wiel

Vlak parcours door West-Vlaanderen

Aangezien het parcours heel vlak is, is deze wielerkoers een sprinterskoers. Het tempo ligt er dus vrij hoog. Het parcours is 192 km lang. Er zijn in het parcours een aantal uitdagende kasseistroken en er zit zelfs een stuk in van het parcours van het WK tijdrijden in België vorig jaar.

Het parcours is hetzelfde als vorig jaar. Zoals de naam al aangeeft trekt de tocht door 11 steden. De start is op ’t Zand in Brugge. De caravaan trekt richting Oostkamp, Wingene, Tielt, Lichtervelde, Torhout, Zuienkerke en terug richting Brugge. Daarna volgen zes lussen via Damme, Vivenkappele (Sijseelsesteenweg), Sijsele (Brieversweg) en Sint-Kruis. Na die lussen is de aankomst is op de ring van Brugge in Sint-Kruis (Buiten Kruisvest).

Verloop en timing

Dit is het volledige verloop met de geplande timing van de wielerkoers:

  • 12u50-13u50: presentatie van de renners op ‘t Zand
  • 14u00: officieuze start op ’t Zand
  • 16u12: doortocht van de renners op de Markt
  • 16u15: eerste passage op de Buiten Kruisvest
  • 16u36: tweede passage op de Buitenkruisvest (finish)
  • 16u56: derde passage op de Buitenkruisvest (finish)
  • 17u17: vierde passage op de Buitenkruisvest (finish)
  • 17u38: vijfde passage op de Buitenkruisvest (finish)
  • 17u59: zesde passage op de Buitenkruisvest (finish)
  • 18u20: finish op de Kruisvest

Door de zes lussen is de aankomst van de wielerkoers later dan de meeste koersen. De zes lussen maken het heel interessant om de koers te volgen langs het parcours in Damme en te genieten van de streek en horecazaken in Damme. Aangezien de wegen van het parcours afgesloten zijn, is het raadzaam om met de fiets of voldoende vroeg met de auto te komen.

Favorieten

Er nemen heel wat bekende namen deel aan de Elfstedenronde.

Fabio Jakobsen van Quick-Step-Alpha Vinyl heeft dit seizoen al 8 wedstrijden gewonnen. De openingsklassieke Kuurne-Brussel-Kuurne was daarbij een hoogtepunt. In 2019 werd hij tweede in de Elfstedenronde na Tim Merlier.

Tim Merlier van Alpecin-Fenix kan de Elfstedenronde dit jaar een derde keer winnen. Hij kwam vorige week voor het eerst terug in actie na zijn zware valpartij in Parijs-Roubaix, waar hij een stevige elleboogblessure aan overhield. In de Brussels Cycling Classic en de Ronde van Limburg moest de 29-jarige renner tevreden nemen met een 23ste en 10de plaats. Maar een sprinterskoers zoals deze ligt hem helemaal.

De 19-jarige Thibau Nys is dit seizoen ook bezig met een sterk seizoen en zeker ook één van de kanshebbers. Zo was hij derde in de Antwerp Port Epic waar hij een sterke koers reed. Andere kanshebbers zijn Gerben Thijssen van Intermarché-Wanty-Gobert en Milan Menten van Bingoal Pauwels Sauces WB.

Volgen op televisie

Je kan de wielerwedstrijd ook volgen op televisie: vannamiddag in Sporza op één, een verslag vanaf 17u55 op Canvas en vanaf 18u00 in het nieuws op Focus de hele avond.

Meer info

Meer info over de Elfstedenronde kan je vinden op de website van de Exterioo Cycling Cup: https://exterioocyclingcup.be/elfstedenronde.