Vandaag Buitenspeeldag met zomers weer


Vandaag is het Buitenspeeldag. Daarbij worden kinderen en jongeren aangezet om buiten in de onmiddellijke woonomgeving te spelen en sporten.

Belang van Buitenspeeldag

Het is dit jaar de 15de editie van de Buitenspeeldag. Het is een initiatief van de Vlaamse Overheid en de tv-zender Nickelodeon. Ook deze andere Vlaamse tv-zenders promoten het buitenspelen op die dag: Ketnet, VTM Kids, Nick Jr. en Studio100 TV. Deze tv-zenders gaat op zwart op die dag tussen 13u en 17u. Met diverse activiteiten georganiseerd door de lokale overheden worden kinderen en jongeren aangemoedigd om buiten te spelen of sporten.

De Buitenspeeldag is ook een oproep om het hele jaar door meer buiten te spelen en te sporten. Door het toegenomen gebruik van smartphone, tablet en computer door kinderen en jongeren spelen zij minder buiten. Dit intensief gebruik van schermen kan leiden tot oogproblemen. Met Buitenspeeldag wordt ook aandacht gevraagd voor speel- of sportruimtes van kinderen en jongeren op openbaar domein. Doordat er in veel wijken meer verkeer is en minder speelzones, willen ouders hun kinderen liever binnen houden. Het binnen blijven zorgt voor minder beweging en kan leiden tot obesitas.

Voor de editie in 2018 kwam de regionale tv-zender Focus naar Sijsele om een verslag te brengen van de activiteiten voor Buitenspeeldag op het Marollenplein:

Activiteiten

Stad Damme organiseert vandaag 2 speelnamiddagen:

  • Speelplein in Moerkerke langs Moerkerkebrug
  • Marollenplein in Sijsele met toegang via Molenstraat en Dorpsstraat

De activiteiten gaan door tussen 14u en 17u. De toegang is helemaal gratis. Er worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren die komen. Er zullen ook springkastelen voor groot en klein staan. Ook ouders, grootouders, tantes, nonkels,… zijn welkom. Er wordt een zomerterras voorzien voor gezellige babbel en drankgelegenheid. De buitenspeeldag is geen opvang, dus iedereen is ook vrij van te komen of te gaan wanneer zij willen. De weergoden zijn de Buitenspeeldag alvast ook heel gunstig gezind dus kom gerust naar het speelplein in Moerkerke of het Marollenplein in Sijsele.

In 2020 moest de Buitenspeeldag noodgedwongen geannuleerd worden. Deze mocht niet doorgaan door de strenge coronamaatregelen. Vorig jaar waren er ook nog verschillende coronamaatregelen van kracht. Maar de Buitenspeeldag kon doorgaan met verschillende kleine en coronaveilige activiteiten. Stad Damme maakte een leuk videoverslag van de Buitenspeeldag in 2021:

Meer info

Voor meer info over de activiteiten die stad Damme organiseert voor Buitenspeeldag 2022 kan je contact opnemen via e-mail, telefoon of de UIT-balie in de Cultuurfabriek in Damme:

Alle activiteiten voor Buitenspeeldag die vannamiddag georganiseerd worden in Vlaanderen kan je raadplegen op deze website: www.buitenspeeldag.be.