Afsluitshow eert eerste Damse stadsfilosoof


Het mandaat van de Damse stadsfilosoof Roel Jacobus loopt ten einde met een show op zaterdag 16 april in de Cultuurfabriek in Damme.

Stadsdichter maakt mensen warm voor poëzie

Sinds 2007 stelt stad Damme tweejaarlijks rond gedichtendag (laatste donderdag van januari) een nieuwe stadsdichter aan. Bedoeling is om de bevolking warm te maken voor poëzie. De stadsdichter draagt daaraan bij door te schrijven over herkenbare plaatsen en belangrijke gebeurtenissen in groot Damme. Het is een vorm van citymarketing om stad Damme te promoten om er onder meer poëzie te beleven.

Dit is een overzicht van alle stadsdichters die Damme gehad heeft:

  • 2007-2008: Frederik Lucien De Laere
  • 2009-2010: Frank Adam
  • 2011-2012: Delphine Lecompte
  • 2013-2014: Sara Hoste
  • 2015-2016: Roland Van De Velde (stadsbard)
  • 2017-2018: Johan Six en Johan Rotsaert (stadskunstenaars)
  • 2019-2021: Roel Jacobus (stadsfilosoof)

De laatste jaren zijn er met de aanstelling leuke variaties geweest op de titel van stadsdichter. Zo was er de rol van de stadsbard in een muzikale vorm, deze van de stadskunstenaars in een beeldende uiting en deze van de stadsfilosoof in een filosofische benadering.

Eerste stadsfilosoof

Roel Jacobus werd op donderdag 31 januari 2019 aangesteld als eerste stadsfilosoof van stad Damme voor een periode van twee jaar. Roel werd geboren in 1970 en groeide op in hartje Sijsele. Hij woont er nog steeds met zijn gezin. Na zijn middelbaar in OLVA werd hij aan de Vrije Universiteit Brussel master in de Communicatiewetenschappen (1988-1992). Daarbij koos hij een flinke scheut keuzevakken uit de richting filosofie. Roel was dus al van jongs af bezig met filosofie en levensvragen.

Bron foto: Stad Damme

Terugblik op periode als stadsfilosoof

De aanvang van het mandaat van Roel in 2019 lijkt nu voor hem een heel andere wereld. Toen was er nog geen sprake van corona. Door de coronamaatregelen sinds maart 2020 miste hij de interactie met het publiek. Dat was oorspronkelijk wel de bedoeling. Maar dat gemis werd heel creatief opgelost. Hij maakte bijdragen via de radio op Radio Omroep Sijsele en schreef teksten voor het informatieblad van stad Damme en voor de cultuurbrochure. Hier zien we Roel aan het werk bij Radio Omroep Sijsele:

De coronapandemie ervaarde hij als een boeiende periode. Het beperkte sociale contact was voor hem een stimulans om na te denken, tot nieuwe inzichten te komen en inspiratie te vinden voor nieuwe teksten. Hij ontdekte in die periode inspirerende plaatsen in groot Damme om teksten over te schrijven zoals de sterretjesweide in Oostkerke, orchideeën in Lapscheure en vele verborgen wandelpaadjes.

Roel heeft tijdens zijn mandaat een 25-tal filosofische teksten opgesteld. Al was de coronapandemie heel ingrijpend, niet al zijn teksten gaan hierover. Na het einde van zijn mandaat stopt het niet voor Roel. Hij is zeker nog van plan om uit te pakken met filosofische teksten.

Geniet hier van een opname van een boeiend verhaal dat Roel bracht over het medium radio in het radiocafé over cultuur op 16 september 2019 op Radio Omroep Sijsele:

Afsluitshow van de stadsfiloof

Omdat de coronapandemie bleef aanhouden was het niet mogelijk om een show op poten te zetten in januari 2021 om het einde van zijn mandaat te vieren. Zijn mandaat werd daarom met 1 jaar verlengd. Op 21 januari 2022 werd een filosofische afsluitshow ingepland. Maar door de coronamaatregelen kon er toen ook geen show georganiseerd worden en werd deze uitgesteld naar aanstaande zaterdag 16 april 2022. Het wordt een heel gevarieerde avond.

Stadsfilosoof Roel doet een terugblik met een ‘best-of’ van zijn geschreven teksten. Sabien Coens blikt met Roel in een interview terug op zijn mandaat als stadsfilosoof. Sabien is de bekende, warme en lieve stem van de radiozender Radio Omroep Sijsele. Dit is de tijdelijke radiozender in de aanloop naar de kermisfeesten in Sijsele. Er wordt daarbij een week lang radio gemaakt door vrijwilligers vanuit de Cultuurfabriek.

Roel heeft een grote passie voor muziek, onder meer als frontman van zijn populaire rockband BEUK. Muziek mocht dus zeker niet ontbreken in de show. Roel brengt er muziek en laat zich bijstaan door Roland Van De Velde. Met Roland speelde hij vroeger ook samen in een band. Roland is ook een bekende muzikant in onze regio en was eerder stadsbard.

Johan Six, die eerder Damse stadskunstenaar was, zorgt die avond voor een extra attractie. Hij maakt er ter plaatse een kunstwerk en aanwezigen zien hem live bezig. Wat het precies wordt blijft een verrassing! Op deze foto zien we Johan Six en Roland Van De Velde in de studio van Radio Omroep Sijsele:

Die avond wordt de nieuwe stadsdichteres voorgesteld. Het gaat om Nina Everaert. Zij is opgegroeid in Sint-Rita en woont momenteel in Moerkerke. Nina brengt Slam Poetry. Je kan dit aanzien als ritmische poëzie, dat nauw verwant is met hip hop en rap. Het werpt ongetwijfeld een nieuwe blik op poëzie waarover je die avond meer te weten komt. Nina zal haar mandaat twee jaar uitoefenen tot januari 2024.

Burgemeester Joachim Coens, ook bevoegd voor cultuur, verzorgt een slotwoordje. De avond wordt afgesloten met een feestelijke receptie in de foyer. Alle aanwezigen krijgen daarbij een traktatie en een souvernirboekje. Dat bevat een bloemlezing van teksten en foto’s van stadsfilosoof Roel vol inspirerende wijsheden.

Cultuurfabriek Damme waar de afsluitshow doorgaat

Praktische info

Er zijn nog plaatsen beschikbaar. De toegangsprijs bedraagt 10 euro per persoon. Personen jonger dan 25 jaar en groepen genieten van een voordeeltarief van 7 euro per persoon. Daarin zit ook een drankconsumptie en het souvenirboekje inbegrepen. Tickets kunnen ook online aangekocht worden via de webshop van stad Damme: https://webshopdamme.recreatex.be/Tickets/Overview.

Alles gaat door in de Cultuurfabriek in Damme (Stationsstraat 22) op zaterdag 16 april 2022. Op het Lindeplein vlakbij is er voldoende parkeergelegenheid voor wie met de wagen komt. De afsluitshow vindt plaats in de podiumzaal, de feestelijke receptie in de foyer. De deuren van de Cultuurfabriek gaan open om 19u. De show start om 20u in de podiumzaal en duurt ongeveer één uur. Daarna is er een feestelijke receptie in de foyer.

Meer info over deze avond kan je verkrijgen bij de Cultuurfabriek: