Geniet dit weekend van lekkere streekbieren


Dit weekend vindt op 9 en 10 april het Brugs Bierfestival plaats in het gloednieuwe Congrescentrum in het centrum van Brugge.

Je kan er genieten en proeven uit een gamma van ruim 500 speciaalbieren!

Brugs Bierfestival doorheen de jaren

De eerste editie van het Brugs Bierfestival dateert al van 15 en 16 september 2007. Dit ging toen door in de hallen van het Belfort van Brugge. Er namen toen 40 brouwerijen deel. De organisatie is in handen van de Brugse Autonome Bierproevers vzw. In 2012 week het festival uit naar een nieuwe datum in februari in plaats van het najaar.

Daarna verhuisde het Brugse Bierfestival een aantal keer van locatie. Het ging wel steeds door in het centrum van Brugge. Om praktische redenen verhuist het festival in 2014 naar de beurshal in Brugge. De beurshal werd in 2017 afgebroken. In de plaats werd het nieuwe Congrescentrum gebouwd. Het Bierfestival trok toen terug naar de locatie vlakbij het belfort waar het allemaal begon: de grote markt van Brugge. In 2020 werd uitgeweken naar een grote tent op ’t Zand om het grotere aantal brouwerijen dat deelneemt een plaatsje te kunnen geven.

Dit jaar is het evenement uitgesteld van februari naar de paasvakantie door de coronamaatregelen. De locatie is ook gewijzigd naar het gloednieuwe Beurs, Meeting- en Congrescentrum van Brugge. Dit moderne gebouw met veel lichtinval zal een open biermarkthal worden. Naast het gebouw zullen gezellige terrasjes staan.

Bron foto’s: bmccbruges.com

Jaar na jaar groeide het aantal brouwerijen dat deelneemt. Ondertussen is het aantal sinds het begin al meer dan verdubbeld van 40 naar ruim 80 brouwerijen. Er zijn zo maar even ruim 500 verschillende soorten speciaalbieren! Alle bierstijlen zullen vertegenwoordigd zijn. Zo zijn onder andere de Belgische trappistenbieren aanwezig tot tal van lokale streekbieren. Ook onder de aanwezigen zijn de drie Belgische brouwerijen die als laatste de top 10 van ratebeer haalden bij de categorie ‘New Brewer Awards’. Het gaat om Atrium, La Source en Dok Brewing Co.

Door de coronamaatregelen kon het Bierfestival niet doorgaan in 2021. Na het gemis van vorig jaar is het enthousiasme van de organisatoren des te groter voor de 14de editie dit weekend. Er geldt geen mondmaskerplicht voor wie komt en een Covid Save Ticket is ook niet vereist.

Het internationale bierfestival telde ongeveer 20.000 bezoekers bij de laatste editie in 2020. Het heeft ook internationale faam.

Streekbieren in de kijker

Twee bekende streekbieren met roots in onze regio rond Damme zijn Damme Bier en Viven. Helaas kunnen deze brouwerijen dit jaar niet aanwezig zijn op het Brugs Bierfestival. Toch zetten we deze hier graag even in de kijker.

Damme Bier

DieterĀ en Kurt hadden een passie om een bier te brouwen voor Damme. Samen vormen ze De Damse Brouwsers. Damme Blond en Damme d’Or zijn het heerlijke resultaat van een lang proces van proeven, ontwikkelen en brouwen. In februari 2021 brachten ze 2 nieuwe gins op de markt. Ontdek het volledige gamma van Damme Bier op hun website: www.dammebier.be.

Viven

Tony en Krystle zijn de drijvende krachten achter het Viven bier, en dat al meer dan 20 jaar. Krystle is verantwoordelijke voor de smaak en productie. Tony staat in voor de administratie, het transport en de verkoop. Viven is ondertussen een internationaal gelauwerd merk geworden. In de proefbrouwerij in Sijsele wordt voortdurend gesleuteld aan nieuwe varianten en optimalisaties voor de smaak. Viven biedt rondleidingen aan waarbij je dit hele proces helemaal in detail kan zien met je eigen ogen. Op de website ontdek je alle varianten van het Viven bier en is er de mogelijkheid om een rondleiding te reserveren: www.viven.be.

Praktische info voor Brugs Bierfestival 2022

Het Brugs Bierfestival is zaterdag 9 april en zondag 10 april geopend van 11u00 tot 22u00. De toegang is volledig gratis.

Voor de degustaties moet uiteraard betaald worden. Proeven kan door aankoop van een degustatiepakket t.w.v. 20 euro. Dit bevat een proefglas (van 15 cl.), een festivalgids met alle brouwers en bieren en elektronische kaart voor 5 bieren in het proefglas. Voor wie jonger is dan 18 jaar is consumptie van alcohol niet toegelaten. De organisatoren adviseren om vooral te genieten van de vele streekbieren en te drinken met mate.

Alles gaat dit jaar door in het nieuwe Congrescentrum in Brugge, vlakbij ’t Zand. Er is voldoende parkeergelegenheid in de ondergrondse parking onder ’t Zand. Via de busverbindingen naar ’t Zand in Brugge is het evenement ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Op de website van de organisatie vind je nog meer info: www.brugsbierfestival.be.