Bouwen wordt nog steeds fors duurder


De prijzen voor bouwmaterialen blijven na de coronacrisis verder stijgen. Daardoor zijn aannemers genoodzaakt om deze prijsstijgingen door te rekenen.

Oorzaken

Tijdens de coronacrisis zijn de prijzen voor bouwmaterialen fors gestegen. Het gaat om hout, glas, metaal en isolatiemateriaal. Deze stijging is al aan de gang sinds eind 2020. Dit zijn een aantal belangrijke oorzaken:

  • een tekort door leveringsproblemen als gevolg van verschillende lockdowns
  • achterstand in de productie door verplichte sluitingen van fabrieken door de coronamaatregelen
  • een verhoogde vraag tijdens de coronacrisis
  • hogere energiekosten voor de productie van bouwmaterialen

Sinds eind februari heeft de oorlog in Oekraïne voor extra onzekerheid gezorgd. Daardoor blijven de prijzen voor bouwmaterialen nog verder stijgen. In sommige gevallen gaat het zelfs om een verdubbeling!

Deze foto’s zijn van 2 nieuwbouwprojecten langs de Stationsstraat in Sijsele.

Gevolgen

Projectontwikkelaars moeten in sommige gevallen bij de verkoop van nieuwbouwprojecten de verkoop even stilleggen. Dit geeft hen de tijd om met de aannemers te onderhandelen en de de verkoopprijs aan te passen.

Er zitten vaak enkele maanden tussen de ondertekening en de start van de bouwwerken. Momenteel zijn er sterke prijsstijgingen in een korte periode. Daardoor loopt de aannemer het risico dat de bouwmaterialen veel duurder geworden op het moment van aankoop. Dit kan de aannemer in financiële problemen brengen. Daardoor kan in de overeenkomst geen vast bedrag meer gegarandeerd worden voor de oplevering.

Voor nieuwe contracten werken aannemers met richtprijzen die vaak voor een beperkte periode geldig zijn. Daarbij kan de eindprijs aangepast worden aan eventuele prijsstijgingen van materialen. Voor lopende contracten zal de aannemer, afhankelijk van het type contract, proberen in dialoog te gaan om de prijs bij oplevering te kunnen bijsturen.

Tijdelijk BTW voordeel

De overheid heeft beslist om een BTW-verlaging van 21% naar 6% door te voeren voor nieuwbouw op plaatsen waar een vorige woning is afgebroken. Deze maatregel is verlengd tot eind 2023. Maar dit geldt dus niet voor een nieuwbouw op onbebouwde bouwgrond.

Deze foto toont de aanleg van de nieuwe wijk vlakbij de zorgsite in Sijsele waar 136 nieuwe woningen gebouwd zullen worden.

Vrees voor verdere prijsstijgingen

Volgens de Bouwunie ziet het er ook niet naar uit dat we binnenkort een stabilisering of prijsdaling mogen verwachten. De stijgende trend zal zich volgens hen nog even doorzetten door de aanhoudende onzekerheid op de markten. Daarom is wachten met een bouwproject niet meteen de beste oplossing. Bouwunie adviseert om goed in dialoog te gaan met de aannemer en te zoeken naar de beste oplossingen.

Selectie bouwaannemers

Heb je plannen voor een nieuwbouw- of renovatie aan je woning? Dit zijn dit alvast een aantal goede referenties: