Allereerste Benelux Kampioenschap ElliptiGO in Sijsele


Aanstaande zondag 10 april 2022 wordt op de voormalige legerkazerne in Sijsele het allereerste Open Benelux Kampioenschap ElliptiGO georganiseerd.

In de groenzone van de voormalige legerkazerne in Sijsele langs de Dorpsstraat staat sinds vorige week een spandoek met de aankondiging. Maar voor velen zal ElliptiGO klinken als iets vreemds. Wij zochten uit wat dit precies inhoudt.

Wat is ElliptiGO?

ElliptiGO is een sport met een combinatie van hardlopen, fietsen en crosstrainen. De sport wordt uitgeoefend op een zogenaamde elliptische fiets. Dit is een soort fiets: verlengd en zonder zadel. Maar het is anders dan rechtop fietsen op een normale fiets wat oncomfortabel lijkt. Door het verlengde elliptische patroon van deze speciale fiets en de ondersteunde voetenplatforms is het een sport die je comfortabel kan uitvoeren.

Conditietraining zonder overbelasting gewrichten

Door de soepele tredbeweging die je maakt met ElliptiGO heeft deze sport een kleine impact op je gewrichten. Je knieën, heupen, enkels en rug worden niet overmatig belast en je hebt geen last van zadelpijn. Doordoor kan je de sport pijnvrij uitoefenen met de meeste blessures. Zo kunnen geblesseerden met deze sport toch in beweging blijven.

De beweging die je maakt zorgt tegelijk voor een hoge impact op je fitheid en conditie. De staande positie op elliptische fietsen zorgt voor een training van je benen, billen en bovenlichaam. Door die beweging in combinatie met de snelheid verbrand je 33% meer calorieën dan op een traditionele fiets. Zo krijg je in minder tijd een veel effectievere training. Je kan het zien als een conditietraining die je doet buiten de fitness.

Je kan de sport buiten uitoefenen op dezelfde paden waar je kan lopen of fietsen. Door de rechtopstaande en dus hogere positie op een elliptische fiets heb je meer zicht op de omgeving. Je bent ook beter gezien door andere weggebruikers. Er zijn ook types die je kan gebruiken met een indoortrainer om binnen de sport te beoefenen.

Allereerste Benelux kampioenschap

Het idee om dit allereerste Benelux kampioenschap te organiseren in Sijsele komt van vier studenten: Robbe Rosseel, Jasper Verbeke, Matthias Marchand en Sander Van den Winckel. Zij zijn studenten ‘Sport en Beweging’ aan de hogeschool Howest in Brugge. Het organiseren van een sportief evenement is een opdracht in hun opleiding. Omdat de stiefpapa van Sander het wereldrecord ElliptiGO op zijn naam heeft staan (560 kilometer in 24 uur) kwamen ze bij dit idee. In Nederland werden al ElliptiGO kampioenschappen georganiseerd. Dit is een kampioenschap voor de hele Benelux.

Het grote domein van de voormalige legerkazerne in Sijsele leent zich perfect voor dit kampioenschap.

Programma

Het dagprogramma omvat 3 luiken:

  • 11u00: Initiatie
    De initiatie wordt verzorgd door Hendrik Maes (expert in EllipitiGO en verdeler in België). De initiatie is gratis, voor iedereen toegankelijk en de hele dag door.
  • 12u00: Social ride
    Voor deelname is inschrijven via de website vereist. Er wordt een leuke rit in groot-Damme buiten de kazernesite gereden, met start en aankomst in de kazernesite. Dit is bedoeld voor de wie geen competitieve doelen heeft. De ride is ongeveer 30 km met in de helft een stop waar je van een wafel of ijsje kunt genieten.
  • 15u30: Open Benelux kampioenschap
    Om deel te nemen moet je je inschrijven via de website, over een ElliptiGO fiets en fietshelm beschikken. Er is een ultrasnel parcours van 2 km uitgestippeld op de kazernesite. Dat parcours wordt door de deelnemers 20 keer afgelegd. De totale afstand bedraagt hiermee ongeveer 40 km. Na de wedstrijd wordt de eerste gekroond tot Open Benelux Kampioen.

Er wordt door de organisatie ook een bar, foodtruck en animatie voorzien tot 22u. Alles gaat door op de legerkazerne in Sijsele met toegang via de Zwinstraat. Kom gerust een kijkje nemen om kennis te maken met deze nieuwe sport.

Meer info

Info over het ElliptiGO kampioenschap:

Voor meer advies over de positieve impact van de sport ElliptiGO, bewegingsproblemen of revalidatie kan je terecht bij kinepraktijk van Nele Pluquet:

Nood aan zorg na een blessure? Dan kan je terecht bij Orthoshop Sijsele: