Olie uit reserves van VS moet brandstofprijzen drukken


De brandstofprijzen blijven verder stijgen. Om die stijging te drukken zullen de Verenigde Staten een groot volume uit hun reserves aanbieden op de internationale markten.

Oorzaak van de prijsstijgingen

De brandstofprijzen zijn sinds de accijnsverlaging door de regering op 19 maart 2022 helaas verder gestegen. De maximumprijs voor diesel bedraagt momenteel 2,078 euro/liter, voor benzine 95 is dat 1,829 euro/liter en voor benzine 98 is dat 1,956 euro/liter.

Zo’n 30 procent van de olie op de internationale markten is afkomstig uit Rusland. Maar oliehandelaars zijn terughoudend om die olie te kopen omdat ze tegen de houding zijn van Rusland in het conflict met Oekraïne, vrezen voor verdere sancties tegen Rusland en onzeker zijn of die olie wel geleverd kan worden door de oorlog. Dus door het veel kleinere aanbod bij dezelfde vraag stijgen de brandstofprijzen naar recordhoogtes.

Nieuwe maatregel moet brandstofprijzen drukken

Gisteren kwam er goed nieuws waardoor de brandstofprijzen zouden moeten dalen. De Verenigde Staten zullen hun strategische reserves aanspreken en op de markt brengen. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd. Het zou gaan om één miljoen vaten olie per dag gedurende zes maanden. Dat betekent in totaal 180 miljoen vaten olie. Door de wet van vraag en aanbod zal de brandstofprijs dalen als er meer aangeboden wordt bij eenzelfde vraag.

Wat zijn die strategische reserves?

Sinds 1973 hebben de Verenigde Staten oliereserves aangelegd. Dit was in de periode van de wereldwijde oliecrisis. Het is de bedoeling deze in te zetten in noodsituaties. Dit kan zijn door natuurrampen (zoals orkanen) of recordprijzen. Momenteel omvatten de reserves ongeveer 600 miljoen vaten. Deze liggen in zoutgrotten in Texas en Louisiana.

Voor het eerst in de afgelopen 10 jaar tijd werd in het najaar van vorig jaar ook al 50 miljoen vaten vrijgegeven uit de reserves. Kort na de Russische inval in Oekraïne werden nog eens 30 miljoen vaten vrijgegeven. Deze derde keer op rij wordt een aanzienlijk groter aantal aangeboden met 180 miljoen vaten. Dit is het hoogste aantal dat ooit uit de reserves gehaald is.

De brandstofprijzen hebben dan ook absolute records gebroken de laatste weken. Deze veroorzaken ook een grote inflatie (=prijsstijging) van producten wat nadelig is voor de koopkracht van wij als consument.

Morgen prijsdaling van diesel

Er is echter nog geen zicht wanneer een prijsdaling als gevolg van deze beslissing voelbaar zal zijn bij ons. Het is wel zo dat vandaag, vrijdag 1 april 2022, de maximumprijs voor diesel 10,4 eurocent/liter daalt. Daarmee duikt deze terug onder de grens van 2 euro/liter. Benzine 95 en 98 stijgen dan weer lichtjes met 1 eurocent/liter.

Tanken in onze regio

Tussen verschillende tankstations zijn er soms prijsverschillen, maar deze zijn momenteel vrij klein. Bovendien is de kwaliteit van de brandstof ook van belang. Esso Denoyel in Sijsele en Total Damme leveren een brandstof om jouw motor beter te beschermen, een lager brandstofverbruik en minder vervuilende uitstoot.