Dit weekend is uurtje korter!


In de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart schakelen we over naar de zomertijd. Om 2 uur wordt de klok een uurtje verder gedraaid.

Dat betekent dat we een uurtje minder slaap hebben maar het ’s avonds langer klaar blijft. Daardoor kunnen we ’s avonds langer genieten van onze tuin en de natuur. De zomertijd duurt tot de nacht van zaterdag 29 oktober 2022 op zondag 30 oktober 2022. Dan gaat de wintertijd in en is die nacht een uurtje langer.

Invoering

De zomer- en de wintertijd worden in BelgiĆ« sinds 1977 toegepast. De hoofdreden was eigenlijk om te besparen op energie. Er minder elektrische verlichting nodig in onze woningen omdat het ’s avonds langer klaar is en het bij het opstaan ’s morgens al klaar is.

Tegenstanders van zomertijd

Tegenstanders wijzen op een negatieve invloed van die omschakeling op het bioritme. Net zoals je last hebt van jetlag wanneer je doorheen verschillende tijdszones reist met het vliegtuig. Verder is er vaak verwarring omdat niet elk land overschakelt naar zomertijd op hetzelfde moment. En volgens Vias Institute gebeuren er in de eerste week na de omschakeling naar de zomertijd meer ongevallen op de Vlaamse wegen.

Voorstel voor afschaffing

In 2018 opperde de Europese Commissie om het verschil tussen het zomer- en winteruur af te schaffen. Volgens peilingen waren heel wat Europeanen voor dit idee te vinden, maar de lidstaten slaagden er niet in om overeen te komen welk uur van de twee te kiezen. Uiteindelijk werd besloten dat elk land zelf mag kiezen welke “klok” ze afschaffen. In ons land moet de federale regering hierover nog een beslissing nemen.