Streek in en rond Damme vanavond op televisie


De eerste uitzending van de nieuwe tv-reeks ‘Dwars door de Lage Landen’ bevat mooie beelden en verhalen uit Damme.

Vanavond begint de nieuwe reeks ‘Dwars door de Lage Landen’ op de tv-zender één van VRT. In de reeks trekt Anaut Hauben samen met zijn cameraman en geluidsman te voet via GR-paden van Oostende naar Pieterburen (uiterste noorden van Nederland). De tocht gaat dus dwars door België en Nederland, vandaar ook de naam van de programmareeks. Het is een tocht van in totaal 900 kilometer. Onderweg ontdekt hij prachtige stukjes natuur en boeiende verhalen over de geschiedenis bij mensen die hij ontmoet. Hij gaat met die mensen op zoek naar de verhalen die de streek gevormd hebben zoals deze er nu uit ziet.

Tocht door groot-Damme

In de eerste uitzending vanavond zien we het begin van de tocht aan de Vistrap in Oostende. Daar wordt vers aangevoerde vis verkocht. Van daar trekt hij richting onze streek door de Uitkerkse polders richting Brugge. Vanuit Brugge wandelt hij langs de Damse Vaart in rechte lijn naar het historische Damme.

In Damme heerst een gezellige drukte met goed gevulde terrasjes door het zomerse weer. We krijgen het stadje met de bekende stervormige omwalling vanuit de lucht te zien met een drone. Net voorbij Damme overnacht hij in hofstede ‘De Stamper’. De volgende dag wordt de tocht verder gezet richting Lapscheure waar hij het veerpont ‘De Kobus’ neemt over de Damse vaart. In Lapscheure trekt hij de landsgrens over naar Aardenburg in Nederland. Daar vindt hij met een metaaldetector een geldmunt uit de periode van Filips de Goede.

In de uitzending zien we vele prachtige dronebeelden vanuit de lucht van onder meer onze streek. De opnames gebeurden in de zomer van 2021. Het tv-programma ‘Dwars door de Lage Landen’ is vanaf vanavond wekelijks op maandag te zien om 20u40 op één of VRT NU. Ook in Nederland wordt het programma uitgezonden, wekelijks op dinsdagavond om 20u25 bij de VPRO op NPO 2.

Eerdere gelijkaardige programma’s

Programmamaker Arnout Hauben is een bekend tv-gezicht van gelijkaardige reeksen waarbij hij een trektocht maakt om verhalen uit de geschiedenis bij inwoners ter plaatse aan bod te laten komen. Het begon in 2013 waarbij hij de reeks ‘Ten Oorlog’ maakte. Daarbij trok Arnout langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Daarna maakte hij nog diverse reeksen waarbij hij in het spoor trok van de bevrijdende geallieerde legers van de Tweede Wereldoorlog, een tocht langs nieuwe gaspijplijn in de Westhoek, een reis rond de Noordzee, een tocht dwars door België en vaartocht door de Middellandse Zee.

Meer info

Wil je er zelf ook op uit trekken in onze streek? Raadpleeg dan de website visitdamme.be van Toerisme Damme met praktische info, een evenementenkalender en logeertips.

Van het programma ‘Dwars door de Lage Landen’ is er ook een praktische stapgids van 351 bladzijden verschenen. De gids bevat handige routebeschrijvingen in 37 wandelingen met de bezienswaardigheden, de geschiedenis en de mensen die aan bod komen in de tv-reeks.

Klik hier om de gids online te kopen bij Standaard Boekhandel