Benzine en diesel stuk goedkoper door accijnsverlaging


Vanaf vandaag is er een accijnsverlaging op benzine en diesel die de recordprijzen moeten drukken. Vorige week steeg de prijs voor een liter diesel naar een nooit geziene prijs van 2,286 euro per liter.

Sinds de Russische inval in Oekraïne stijgen de brandstofprijzen naar recordhoogtes. Dit is het gevolg van schommelingen van de noteringen van de olieproducten en de biocomponenten in die brandstoffen op de internationale markten.

Sterke stijgingen zorgen voor recordprijzen

Op 11 maart werd een liter diesel B7 zo maar even in 1 keer 20,2 cent duurder. Dit is een enorm grote stijging in 1 keer. Daarmee steeg de prijs voor een liter diesel naar een record maximumprijs van 2,286 euro aan de pomp.

Bovendien steeg de prijs voor een liter diesel op zaterdag 5 maart voor het eerst in de geschiedenis boven de kaap van 2 euro naar een maximumprijs van 2,084 euro. Deze nieuwe prijsstijging wekt veel onrust en geeft aan hoe fel de stijging wel is. De maximumprijs van benzine is iets lager, maar stijgt ook mee.

Door die grote prijsstijgingen was het donderdag 10 maart duidelijk veel drukker dan normaal aan de pomp. Sommige klanten vulden ook jerrycans met brandstof om een voorraadje aan te leggen aangekocht aan de goedkopere prijs.

Ook recordprijs voor huisbrandolie en lpg

Maar ook de maximumprijzen voor huisbrandolie stijgen mee naar een nieuwe record. Sinds 10 maart stijgt de maximumprijs van huisbrandolie 7,74 cent tot 1,3908 euro per liter. Verder is ook de prijs voor lpg gestegen naar een recordprijs van 1,005 euro per liter.

Accijnsverlaging zorgt voor forse prijsdaling

Gelukkig was de federale overheid bereid om meetregelen te nemen tegen deze recordprijzen voor de burgers. Dat is mogelijk omdat de accijnsbelasting op brandstof bijna de helft van de prijs uitmaakt. Na overleg pakt de regering uit met een reeks van 6 maatregelen, waaronder een accijnsverlaging op diesel en benzine die deze nieuwe maximumprijzen tot gevolg hebben:

  • Benzine 95: 1,776 euro per liter
  • Benzine 98: 1,848 euro per liter
  • Diesel: 1,904 euro per liter

Voor elektrische wagens daalt de BTW van 21% naar 6% voor het laden van hun batterij.

De maatregel geldt niet voor de prijs van huisbrandolie en lpg. De prijs voor huisbrandolie bedraagt nu 1,1562 euro per liter voor bestellingen van meer dan 2000 liter en 1,005 euro voor een liter lpg.

De Morgen maakte een grafiek die de recente sterke prijsstijgingen duidelijk aantoont: https://www.demorgen.be/nieuws/benzine-en-diesel-morgen-stuk-goedkoper-dankzij-maatregelen-van-regering-mazout-duurder~b9f629ed/

Tanken in onze regio

Tussen verschillende tankstations zijn er soms prijsverschillen, maar deze zijn momenteel vrij klein. Bovendien is de kwaliteit van de brandstof ook van belang. Esso Denoyel in Sijsele en Total Damme leveren een brandstof om jouw motor beter te beschermen, een lager brandstofverbruik en minder vervuilende uitstoot.