Horeca opgelucht met nieuwe versoepelingen


‘Een nieuwe start!’ Zo kondigde het overlegcomité van de federale regering op 20 augustus de nieuwe versoepelingsmaatregelen aan die vanaf morgen, 1 september, van kracht zijn. Bijna een jaar lang waren er tal van beperkingen die voor sommige sectoren een zware impact hadden of verplichte sluitingen tot gevolg. Doordat de vaccinatiegraad tegen het coronavirus ondertussen vrij hoog is en het aantal nieuwe besmettingen stabiel blijft zijn nieuwe versoepelingen mogelijk.

Horeca en evenementensector opgelucht

De horeca en evenementensector was heel zwaar getroffen door de strenge maatregelen tegen het coronavirus. Zij krijgen nu eindelijk ook versoepelingen.

Het principe is dat je alleen nog een mondmasker moet dragen als je rondloopt op café, restaurant of evenementen (bvb. aankomen, vertrekken, naar toilet gaan). Verder vallen de beperkingen weg. Er zal dus geen sluitingsuur meer zijn, het zal niet langer verboden zijn om aan de toog te staan, er moet geen afstand meer gehouden worden tussen de gezelschappen en er zal geen beperking meer zijn van het aantal mensen aan tafel.

Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zijn er geen beperkingen meer. Evenementen met meer aanwezigen hebben bij gebruik van het Covid Save Ticket ook geen beperkingen. Lokale autoriteiten kunnen hier wel nog beslissen om strengere regels op te leggen, bvb. bij een lokale uitbraak van het coronavirus.

Schooljaar start terug met voltijds onderwijs

Morgen gaat het nieuwe schooljaar van start. In lagere en secundaire scholen in Vlaanderen mag terug voltijds contactonderwijs gegeven worden. De lessen hoeven dus niet langer digitaal gegeven te worden. Dat is alvast een hele opluchting voor leerlingen en leerkrachten.

Leerlingen en leerkachten in de lagere school hoeven ook geen mondmasker meer te dragen. Enkel moeten leerkrachten een mondmasker dragen wanneer ze in contact komen met andere personeelsleden en geen afstand kunnen houden. Voor ouders geldt wel nog een mondmaskerplicht, bvb. bij het afhalen van hun kinderen.

In middelbare scholen is er ook geen mondmaskerplicht meer tijdens het lesgeven. Daar moeten leerlingen en leerkrachten wel een mondmasker dragen in de gangen (omdat er daarbij niet voldoende afstand gegarandeerd kan worden). Op de speelplaats is een mondmasker niet vereist zolang er geen onderlinge intense fysieke contacten zijn.

Wie zich daar beter bij voelt mag uiteraard een mondmasker dragen. De voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken blijven ook gelden. Dit gaat onder meer over het voldoende ventileren van de klaslokalen, zoveel mogelijk lessen in eenzelfde lokaal met een vaste plaats voor leerlingen, aandacht voor handhygiëne.