Wereldwijde papierschaarste dreigt


Drukkers en uitgevers van boeken en magazines komen mogelijks in de problemen omdat er steeds grotere vertragingen ontstaan voor de levering van papier. Er dreigt een papierschaarste.

Dirk Salens, CEO van groothandel van papier en karton Igepa Belux, ziet een aantal oorzaken:

  • Er wordt minder papier gemaakt omdat er meer vraag is naar karton voor verpakkingen voor verzendingen van online aankopen.
  • Pulp, dat nodig is voor de productie van papier, wordt vaker gebruikt voor hygiĆ«nisch papier (wc-papier, keukenpapier, papieren zakdoekjes, papieren handdoekjes,…) onder meer door het coronavirus.
  • Door de gestegen transportkosten is er minder invoer van papier.

De stijging van online aankopen is een trend die al een aantal jaren bezig is. Maar door de coronacrisis is die stijging versneld.

Verder is er ook de trend van digitalisering die zich verder zet. We lezen bvb. de krant steeds meer online, vullen een formulier online in, dienen de belastingsaangifte elektronisch in,…

In de herfst stijgt de vraag naar drukwerk. Denk hierbij maar aan de start van het nieuwe schooljaar en vele schoolboeken die gedrukt worden. Door die grotere vraag kan de levering van papier nog grotere vertragingen oplopen.

De schaarste aan papier baart diverse uitgeverijen en drukkerijen zorgen. Voorlopig lukt het nog door vroeger te beslissen over productie om zo tijdig op voorhand te bestellen. De schaarste kan ook prijsstijgingen tot gevolg hebben voor boeken.