Supermarktketens bannen plofkippen


Supermarktketen Delhaize sluit zich aan bij Colruyt om plofkippen uit de winkelrekken te bannen.

Zogenaamde plofkippen zijn vleeskuikens die in amper zes weken vetgemest worden tot twee kilo. De kippen zien geen daglicht en leven erg dicht op elkaar. De dieren hebben dan vaak ook te kampen met gezondheidsproblemen.

De supermarktketens Delhaize en Colruyt willen binnen enkele jaren overschakelen naar vleeskippen die voldoen aan hogere dierenwelzijnscriteria. Dat initiatief werd in 2017 gelanceerd door NGO’s die zich inzetten voor dierenwelzijn in Europa. De standaardkippen die verkocht worden in de beenhouwerij of diepvriesafdeling van de supermarkten zullen tegen 2026 aan de nieuwe eisen voldoen, aldus Colruyt. Die kippen zijn goed voor driekwart van het totale kipvolume. Verwerkte kipproducten zoals vleessalades vallen niet onder de overschakeling. Kip is een zeer populair product dus met dit initiatief kan een verschil gemaakt worden voor het dierenwelzijn.

Concreet zullen de kippen de helft meer leefruimte krijgen en er komt daglicht in de stallen. Het natuurlijke gedrag van de kippen wordt ook gesimuleerd met zitstokken en strobalen. De kuikens worden in de stal geboren, zodat ze niet meer in stressvolle omstandigheden verplaatst moeten worden. De kuikens hebben er ook meteen toegang tot voedsel en water, zodat ze gezonder zijn en er minder antibiotica nodig zijn.

De overstap zal wel wat tijd in beslag nemen. Kippenkwekerijen moeten duren investeringen doen, bvb. de structuur van de kippenhokken, om aan de nieuwe eisen te voldoen. In buurland Nederland zijn ze al iets verder want daar hebben alle supermarktketens besloten om tegen eind 2023 geen plofkippen meer te verkopen.

Dierenrechtenorganisatie GAIA is tevreden met dit initiatief en hopen dat andere supermarktketens ook zullen volgen.